Op de grootste huurwoningmarktplaats van Nederland
1,7 miljoen unieke bezoekers per maand
Gratis & snel geregeld
Reacties direct in je inbox
Wil u een woning in Rotterdam verhuren? Er is een grote vraag naar huurwoningen in de stad en het aanbod is beperkt. Voor particuliere verhuurders liggen er op de Rotterdamse woningmarkt daarom veel kansen. Huurwoningen helpt u graag om uw kansen zo optimaal mogelijk te benutten.
Rotterdam is een stad van wereldformaat en wordt steeds populairder onder huurders. Met name jonge stellen, starters en studenten weten hun weg naar de Maasstad te vinden. De stad wordt daarmee niet alleen jonger, maar ook de druk op de woningmarkt in en rond het centrum neemt erdoor toe. Jongeren zoeken vooral naar woningen in het Centrum of gebieden waar het openbaar vervoer richting de binnenstad goed is, zoals de Kop van Zuid, Kralingen en Hillegersberg. Ook Overschie is een populaire wijk. Doordat huurwoningen in deze wijken zo gewild zijn, stegen de maandelijkse huurprijzen de afgelopen jaren flink. Ook in upcoming wijken als Delfshaven, Charlois en Feijenoord is er veel vraag naar huurwoningen, mede door de relatief lage huurprijzen. Er is daardoor voor iedere soort huurwoning in Rotterdam wel een geschikte huurder te vinden, ook in de particuliere verhuur. In Rotterdam zoekt een op de drie woningzoekenden naar een geliberaliseerde huurwoning.
Wanneer u uw woning in Rotterdam gaat verhuren, is het belangrijk om rekening te houden met de regelgeving van de gemeente Rotterdam. In iedere gemeente gelden namelijk andere regels omtrent het particulier verhuren van woningen. Deze regels gelden naast de regels voor particuliere verhuurders die zijn vastgelegd door het Rijk én de regels die worden opgelegd door een eventuele hypotheekverstrekker en de Vereniging van Eigenaars. Welke regels er voor verhuurders in Rotterdam gelden, is onder andere afhankelijk van de aard van de verhuur.
In Rotterdam gelden bijvoorbeeld niet overal dezelfde regels voor verhuur. Zo heeft de gemeente Rotterdam enkele gebieden aangesteld tot ‘huisvestingsvergunningsgebied’, waarbij huurders verplicht zijn om een huisvestingsvergunning aan te vragen. De huisvestingsvergunningsverplichting geldt voor de wijken Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois, Bloemhof en Tarwewijk. Ook in enkele straten van Vreewijk en Delfshaven geldt die verplichting.
De regeling is ingevoerd om zo de structurele problemen in die gebieden te kunnen aanpakken en de woningmarkt meer in balans te brengen. De gemeente heeft door de regeling meer zicht op het type huurder dat in een wijk komt wonen en kan hier controle op uitoefenen. Voor u als huurder heeft deze regeling enkele gevolgen. Hoewel een huurder zelf verantwoordelijk is voor de aanvraag van de vergunning, bent u als verhuurder verplicht om te controleren of de huurder daadwerkelijk een vergunning heeft gekregen. Wanneer de papieren van de huurder niet op orde zijn, riskeert u als verhuurder een flinke boete.
Door het tekort aan woonruimte ontstaan er in Rotterdam nieuwe huishoudsamenstellingen. Zo zoeken studenten steeds vaker een woonruimte om te delen en komt het ook steeds vaker voor dat vrienden een woning samen betrekken. Om te voorkomen dat er te veel mensen op een adres worden ingeschreven, heeft de gemeente Rotterdam regels opgesteld over het maximumaantal inschrijvers. Worden er meer mensen ingeschreven, dan moet u hiervoor een vergunning aanvragen, bijvoorbeeld een vergunning voor kamerverhuur.
Voor de volgende huishoudsamenstellingen heeft u geen vergunning nodig:
Verhuurt u uw huis bij voorkeur voor korte termijn? Er zijn dan verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken.
Voor woningen die tijdelijk leeg staan, kunt u bij de gemeente Rotterdam een vergunning aanvragen voor tijdelijke verhuur. De regeling tijdelijke verhuur is onderdeel van de Leegstandswet. Onder de leegstandswet mogen woningen die te koop staan of die op termijn worden gesloopt of gerenoveerd maximaal vijf jaar worden verhuurd. De minimale aaneengesloten verhuurtermijn is zes maanden. Voor koopwoningen is deze termijn drie maanden.
Een andere optie is verhuren via een kortdurend huurcontract of short stay. De vraag naar huurcontracten met een korte looptijd groeit ook in Rotterdam. In de Maasstad is bijvoorbeeld 1,8 procent van alle inwoners expat. Dit is een doelgroep die snel en tijdelijk toegang wil tot de huurmarkt. Ook ZZP’ers en arbeidsmigranten zorgen voor een groeiende vraag naar flexibel wonen voor kortere periodes.
Ook kunt u ervoor kiezen om uw woning tijdelijk te verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb. Om overlast en misbruik te voorkomen, heeft de gemeente Rotterdam hiervoor wel strenge regels opgesteld. Zo is er besloten dat woningen maximaal 60 dagen per jaar mogen worden verhuurd aan toeristen. Bovendien betaal je als verhuurder toeristenbelasting en mogen er maximaal zes personen tegelijkertijd in een woning verblijven. Verhuurders die zich niet aan de regels houden, riskeren een hoge boete.
Wanneer u duidelijk heeft of u uw woning mag verhuren en aan welke voorwaarde u moet voldoen om uw woning te mogen verhuren, kunt u op zoek naar een geschikte huurder. Omdat u uw woning bij een zo groot mogelijke doelgroep onder de aandacht wil brengen, kunt u uw woning het beste op verschillende platforms te huur aanbieden. Op Huurwoningen plaatst u uw eigen huis eenvoudig een gratis en bereikt u een grote groep geschikte huurders.