Je huis verhuren? Vind gratis een geschikte huurder!

Op de grootste huurwoningmarktplaats van Nederland

Vul de postcode en het huisnummer in
Straat en plaats

Waarom Huurwoningen?

  • 1,7 miljoen unieke bezoekers per maand

  • Gratis & snel geregeld

  • Reacties direct in je inbox

Snel woonruimte verhuren, gratis en voor niets

Wanneer je je huis gaat verhuren, wil je snel de juiste huurder vinden. Dat kan via een makelaar, maar je kunt het grootste deel van het verhuurproces ook gemakkelijk zelf regelen. Denk aan het plaatsen van een advertentie en het vinden van een huurder! Op Huurwoningen gaat je eigen huis verhuren heel eenvoudig: plaats gratis een advertentie voor jouw woning online en ga op zoek naar een geschikte huurder. Dan is jouw huis zo verhuurd!

Huis verhuren: hoe het werkt

Wil je zelf je huis verhuren? Vul het veld hierboven in, geef in het volgende veld extra informatie over je woning en maak de advertentie aan. Na een check plaatsen wij je woningadvertentie online. Met maandelijks 1,7 miljoen bezoekers wordt jouw woning gegarandeerd direct door duizenden woningzoekenden per dag bekeken. Zo is je huis verhuren een eitje.

Als makelaar een woning plaatsen

Ook makelaars plaatsen hun woningaanbod eenvoudig en geheel kosteloos op ons platform. Dat kan handmatig op deze pagina, of automatisch met een koppeling tussen jouw systeem en ons platform. Ben je makelaar en wil je woningen doorplaatsen op Huurwoningen?

Meer informatie

Het kenniscentrum voor woningverhuur

Als je zelf je woning wilt verhuren komt daar best wat bij kijken. Het kan lastig zijn daarin een weg te vinden. Huurwoningen geeft daarom tips, tricks en alle handvatten die nodig zijn om dit soms ingewikkelde pad helemaal zelf te bewandelen.

Oriëntatie verhuur

Oriëntatie verhuur

Wanneer is het verhuren van een woning rendabel? Hoe zit het met wetgeving? Wat voor soort huurcontracten bestaan er eigenlijk? Deze eerste fase is misschien wel de meest belangrijke fase. Wij loodsen je erdoorheen.

Meer informatie
Woning plaatsen

Woning plaatsen

Je hebt besloten zelf een woning te verhuren. Hoe ga je de woning adverteren en waar moet een goede woningadvertentie aan voldoen? Huurwoningen geeft tips!

Meer informatie
Oriëntatie verhuur

Vind de juiste huurder

Het selecteren van een goede huurder kan lastig zijn. Waar moet je op letten? Welke gegevens kan je opvragen en wat mag je - omwille van privacy - niet opvragen? We leggen het je uit.

Meer informatie
Oriëntatie verhuur

Huurcontract en sleuteloverdracht

Het opstellen van een goede huurovereenkomst is van essentieel belang. In deze fase leggen we je uit waar een huurovereenkomst aan moet voldoen en hoe je jouw huurwoning goed overdraagt.

Meer informatie
Oriëntatie verhuur

Beheer

Als je woning eenmaal verhuurd is zijn er nog genoeg zaken waar je als verhuurder rekening mee moet houden. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het oplossen van gebreken? Ook in deze laatste fase bieden we je de nodige handvatten!

Meer informatie

Een huis verhuren: alles wat u moet weten

Je gaat tijdelijk naar het buitenland, het verkopen van je woning duurt langer dan gepland waardoor je dubbele woonlasten hebt of je gaat proefsamenwonen: er zijn veel redenen te bedenken om je woning te verhuren. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het verhuren van een eigen woning? We helpen je graag op weg.

Voordelen

  • Je ontvangt iedere maand extra inkomsten
  • Je hebt geen dubbele lasten
  • Je eigenwoningforfait vervalt. Dat scheelt belastingkosten
  • Staat de woning leeg, dan zorgt een huurder ervoor dat de woning netjes en bewoonbaar blijft. De kans op vandalisme neemt af
  • Verhuur je je woning onder de Leegstandswet? Een woning die bewoond wordt is gemakkelijker te verkopen dan een leegstaande woning.

Nadelen

  • Je loopt het risico dat de huur niet (op tijd) wordt betaald
  • Je woning verhuren kan kosten met zich meebrengen. Denk aan bemiddelingskosten van een verhuurmakelaar
  • Een huurder kan zorgen voor schade aan je woning
  • Je hebt geen recht meer op hypotheekrenteaftrek
  • Staat je woning te koop, dan heb je geen invloed op de staat van de woning tijdens bezichtigingen
  • Je kunt een huurder niet altijd zomaar uit je woning zetten
Start nu met je huis verhuren

Je eigen huis verhuren in 5 stappen

Stap 1: Zet de te verhuren woning goed in de markt

Wil je je eigen huis verhuren, dan is het verstandig om goed na te denken over hoe je de woning presenteert. Zet daarom de volgende punten duidelijk in de advertentie:

  • De afmetingen, locatie en alle overige eigenschappen van het te verhuren huis. Ook goede foto’s zijn uiteraard heel belangrijk.
  • Hoe compleet wil je het huis opleveren? Wanneer je de woning tijdelijk wilt verhuren is het bijvoorbeeld verstandig de huurwoning gemeubileerd, of op zijn minst volledig gestoffeerd aan te bieden.
  • Wil je je eigen huis verhuren, bepaal dan voor jezelf welke eisen je wilt stellen aan de potentiële huurder. Denk bijvoorbeeld aan een doelgroep of een inkomenseis.
  • Wat is een reële huurprijs voor jouw huurwoning? Een reële huurprijs is afhankelijk van de eigenschappen van het huis: het zogenaamde puntensysteem (woningwaarderingsstelsel van de Rijksoverheid) is een goed uitgangspunt om de maximale huurprijs voor een woning te berekenen. Is de maximale huurprijs volgens het puntensysteem minder dan € 763,47, dan mag je de huurprijs niet zelf bepalen (2022). Ligt de prijs daarboven, dan mag dat wel. Wel is het verstandig om je aan de richtlijnen van het puntenstelsel te houden. Ook de huidige marktsituatie heeft invloed op de huurprijs: vergelijk de prijs die je wilt vragen met het prijspeil van overige huurwoningen in de omgeving.
  • Het vragen van een borgsom is zeer gebruikelijk wanneer je een eigen huis verhuurt. Meestal is deze gelijk aan één maand huur, maar wanneer je de woning gemeubileerd oplevert is het logisch dat je een hoger borgbedrag vraagt.

Stap 2: Bezichtiging door potentiële huurders

Zodra er geïnteresseerde potentiële huurders zijn die voldoen aan je eisen, kun je een bezichtigingsafspraak plannen. Tijdens deze bezichtiging kun je meteen een goede inschatting maken van de eventuele huurder. Je gaat je eigen huis verhuren en wil dan wel graag dat je een goed gevoel hebt bij de nieuwe huurder.

Stap 3: Controleer de nieuwe huurder

Check voordat je afspraken maakt met een nieuwe huurder voor alle zekerheid zijn of haar identiteit, woonverleden en kredietwaardigheid. Zo ben je er zeker van dat je niet met een wanbetaler of illegale bewoner te maken hebt. Weet je niet waar je op moet letten, schakel dan een expert in.

Stap 4: Maak goede afspraken

Als alles in orde is, inspecteer je de huurwoning samen met de nieuwe huurder en stel je een duidelijk inspectierapport op van het te verhuren huis.

Stap 5: Huurovereenkomst en sleuteloverdracht

Het contract bestaat bij het verhuren van een huis over het algemeen uit een standaard gedeelte, aangevuld met eventuele bijzondere bepalingen. Onderdelen van deze huurovereenkomst zijn onder andere de tijdsperiode waarin het huis wordt verhuurd, de huurprijs en betaling hiervan, de gang van zaken bij schade, verantwoordelijkheden van zowel de huurder als verhuurder (bijvoorbeeld met betrekking tot onderhoud) en regels omtrent de beëindiging van de huurovereenkomst. Zodra de huurovereenkomst door beide partijen is ondertekend kan de sleuteloverdracht plaatsvinden en kan de huurder het huis betrekken.

Veelgestelde vragen over het verhuren van een huis

Hoeveel belasting betaal ik over de huuropbrengst?

Hoeveel belasting je moet betalen, verschilt per situatie. Wanneer je je eigen woning verhuurt betaal je bijvoorbeeld belasting over 70% van de huuropbrengst in box 1, maar wanneer je een tweede woning verhuurt wordt dit gezien als een beleggingsobject dat meetelt in box 3. Het is daarom belangrijk om goed uit te zoeken of en wanneer je belasting moet betalen.

Behoud ik mijn hypotheekrenteaftrek?

Niet altijd. In sommige gevallen komt de hypotheekrenteaftrek te vervallen. Wanneer je hypotheekrenteaftrek komt te vervallen, kun je terugvinden op de website van de Belastingdienst.

Welke woonverzekeringen moet ik handhaven?

Omdat je als verhuurder eigenaar bent van het huis, blijven ook de aanwezige opstal- en schadeverzekeringen op jouw naam staan. Het is wel belangrijk om de verzekeraar op de hoogte te stellen dat je de woning gaat verhuren. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat schade gemaakt door de huurder niet wordt vergoed. In sommige gevallen zal je iets meer premie gaan betalen als je je woning gaat verhuren.

Wat als de huurder niet betaalt?

Als de huurder niet betaalt en het je niet lukt om de reden hiervan te achterhalen, dien je de huurder een aangetekende brief te versturen met de vraag het openstaande bedrag alsnog te betalen. Als de huurder van de woning hier niet op reageert, kan de huurovereenkomst door de rechter ontbonden worden als gevolg van wanprestatie van de huurder.

Wanneer kan ik de huurprijs wijzigen?

In principe kun je de huurprijs alleen wijzigen bij een nieuw contract met een nieuwe huurder. Wel is het bij een bestaand huurcontract mogelijk om de huurprijs eenmaal per jaar te verhogen. Verhuur je een woning in de gereguleerde sector, dan geldt er een maximum verhoging. Voor de jaarlijkse huurverhoging van een huurwoning in de particuliere sector geldt geen maximumpercentage, tenzij er een indexeringsclausule is opgenomen in de huurovereenkomst. In het laatste geval is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huurovereenkomst vastgelegd. Naast de jaarlijkse huurverhoging, is een tussentijdse huurverhoging na verbetering van de woning toegestaan.

Hoe moet ik mijn te verhuren huis opleveren?

Hoe je je woning oplevert, kun je zelf bepalen. Wel is het verstandig om dat van tevoren met de potentiële huurder van de woning te overleggen. In het geval van tijdelijke verhuur is het aan te raden de woonruimte op zijn minst gestoffeerd op te leveren, omdat tijdelijke huurders waarschijnlijk niet willen investeren in het stofferen van een woning. Verhuur je het huis aan een expat, dan is het gebruikelijk om de verhuurde woning geheel gemeubileerd en inclusief inventaris op te leveren.

Welke servicekosten kan ik in rekening brengen?

Kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit en water, het liftgebruik en de schoonmaak van algemene ruimtes kunnen onder de servicekosten vallen. Ook kan bij gemeubileerde of gestoffeerde verhuur een percentage van de verkoopwaarde van de materialen worden meegerekend. 20 procent per jaar is in zo’n geval gebruikelijk. Belastingen en heffingen (bijvoorbeeld voor rioolrecht) kunnen niet in de servicekosten worden opgenomen. Wel kunnen deze buiten de servicekosten om aan de huurder doorberekend worden.

Hoe ga ik met de Vereniging van Eigenaren om?

Je huis verhuren of er zelf in wonen: waar je ook voor kiest, als eigenaar van de woning moet je zelf aan de (betalings)eisen van de VvE voldoen. De kosten hiervoor kunnen eventueel in de huurprijs meegenomen worden. Wanneer de opstalverzekering door de VvE is geregeld, moet de verzekeraar via de VvE geïnformeerd worden dat de woning verhuurd is.

Mag de huurder mijn woning onderverhuren?

Onderverhuren is alleen toegestaan wanneer je dit als eigenaar expliciet in de huurovereenkomst op laat nemen. Staat er in de huurovereenkomst niets over onderverhuren vermeld, dan mag een huurwoning niet onderverhuurd worden.

Welke rechten hebben de huurder en verhuurder?

Een huurovereenkomst is in de meeste gevallen bindend voor zowel de huurder als verhuurder en kan dan niet tussentijds beëindigd worden. De huurder moet tot aan het einde van het contract betalen voor de huurwoning, ook als hij of zij het huis vóór deze tijd verlaat. De huurwet beschermt de huurder in die zin dat deze niet zomaar gedwongen kan worden de gehuurde woning te verlaten: een tijdelijk huurcontract wordt op de einddatum niet automatisch ontbonden maar moet volgens de regels officieel beëindigd worden.
Verhuur je huis op Huurwoningen